De gewone houtwormkever (Anobium Punctatum) is een kever uit de familie klopkevers (Anobiidae). Andere namen zijn kleine houtwormkever of meubelkever. Het kevertje wordt slechts 3 tot 4 millimeter lang. De dekschilden zijn zeer fijn behaard, bruin van kleur en hebben vele rijen kleine putjes die op groeven lijken. Hieraan is de wetenschappelijke soortnaam te danken, want punctatum betekent ‘puntjes’. Het halsschild is groot en beschermt de kop, die meer onder het halsschild is geplaatst dan voor het halsschild, bovenop is een puntachtige knobbel aanwezig. De seksen lokken elkaar door met hun kop en halsschild tegen het hout te
tikken, wat een voor mensen hoorbaar geklop tot gevolg heeft. Bijgeloof heeft ervoor gezorgd dat veel klopkevers ‘doodskloppertje’ worden genoemd.
De schade die de gewone houtwormkever kan aanrichten is enorm en hangt af van een aantal factoren. De kevers leven alleen in kurkdroog hout en niet in hout van levende of dode bomen in de natuur, wat te vochtig is. De kever wordt hierom ook wel een drooghoutboorder genoemd, net als andere soorten insecten die in droog hout boren, ongeacht de verwantschap. Bewerkt hout is niet geschikt voor de larven, die daarom massaal afkomen op spanten. Houten beeldsculpturen in kerken vallen nog wel eens ten prooi.
Een andere factor is de voortplanting; de vrouwtjes leggen 20 tot 40 eitjes, de larven graven onregelmatige, lange gangen en hebben twee tot drie jaar nodig om zich te ontwikkelen. Ook is de kever niet kieskeurig, veel soorten boktorren eten als larve loof- óf naaldhout, de gewone houtwormkever lust het allebei. De larve is wit, heeft een C-vormig gekromd lichaam en wordt ongeveer 6 millimeter lang voor de verpopping plaatsvindt. Het zaagsel, dat boormeel wordt genoemd, is licht van kleur, korrelig van structuur en bevat sigaarachtige deeltjes. Pas als de larven zijn ontwikkeld en verpopt in het hout komt de kever enige tijd later tevoorschijn door eerst het boorsel uit de gang te schuiven en vervolgens uit te vliegen. De uitvliegopening is 1 tot 2 millimeter en is hieraan te herkennen. Alle andere bekendere kevers hebben uitvliegopeningen van minstens 2 millimeter.